DIFERENTS RECURSOS A L'AULA

Avui podem parlar d'un recurs que a l'aula no és fa servir molt: el teatre. Quan parlem d'aquest no fem referència sols a l'escenificació de l' obra sinó totes aquellles activitats que complementen per fer que aprenem nous conceptes de manera lúdica. Per tant, hem de fer una explotació didàctica del  conte o obra que volem representar per poder aprofitar-la i abordar nous conceptes com la llengua, valors morals....

En el meu cas em centrare en una de les obres conegudes des de fa una gran quantitat d'anys i que ha anat passant de generació en generació, La Cenicienta.

La Cenicienta és una obra de la que trobem moltes versions i amb detalls molt diferents des de la dels Hermanos Grimm fins a la visió més irreal de Walt Disney. Si comparem aquests dos ens adonem com en la produida pels germans  ens parlen de manera freda sobre la història fins al punt de descriure amb gran naturalitat els fets que sorgien com que les germanes es tallaren els dits dels peus perquè els entrara la sabata. Mentre amb la versió produida per Walt Disney veiem com ens presenta a una vella jove que amb el ball del palau porta unes sabates de cristall que aquests s'inventaran. De deveres una persona pot dur unes sabtes de cristall o li se trencarien? Pot ser l'obra ha sigut molt canviada de l'original i es perda l'essència d'aquesta.

Altres obres, més vanguardistes presenten una cinderella molt distinta a la percepció que tenim d'aquesta des de ser la fundadora d'una de les industries de roba junt les seues germanes fins no voler casar-se amb el princep per por a matar-la.

Pel que fa als valors que transmeteix en unes obres i altres són totalemnt distintes. En un primer instant, ens parla sobre l'avaricia, el poder.... El valor que més es remarca en totes les obres és la superació de la dona d'un estat social a un altre, la possibilitat de millorar la posició social... Mentre que si observem amb la versió des Disney ens adonem com no transmetex el mateix valor intenta presentar l'obra mostrant un món de color rosa en el que no existeixen problemes.

A través d'aquesta publicació el que pretenc dir és que per fer una representació teatral a l'obra em de tenir en compte no sols els factors del propi infant sinó que hem de pensar allò que volem aconseguir a través d'aquesta tenint en cmpte els valors que transmeteixen.Ací vos deixe un vídeo casolà en el que es mostra una representació del teatre La Cenicienta,  de manera improvisada realitzat per les meues companyes i per mi. Espere que us agrade.